Transformatie monumentaal pompgemaal Delft

van monumentaal gemaal naar woonhuis

Het monumentale pompgemaal op de Delftse dijk aan ’t Verlaat wordt getransformeerd naar een duurzame gezinswoning. Hiervoor voegen wij ruimte, functionaliteit en daglicht toe. De ruimtelijke toevoegingen bestaan uit strakke houten volumes en zijn in uitstraling ondergeschikt aan het stenen monumentale hoofdgebouw. Nieuwe openingen in het hoofdgebouw zijn zorgvuldig geplaatst op belangrijke nieuwe zichtlijnen en brengen daglicht in het industriële gebouw. De nieuwe openingen zijn in vorm en materiaal gelijk om zo de tijdslagen tussen de historische en nieuwe openingen zichtbaar te maken.

Aan het historische gemaal worden twee uitbouwen en drie dakkapellen toegevoegd om het gebouw geschikt te maken als woonhuis. De twee uitbouwen contrasteren met het hoofdgebouw in vorm en materiaal en vervangen twee bouwvallige bijgebouwen. Ze voegen extra woonruimte en een carport toe. De dakkapellen vallen in vorm en materiaal weg binnen het bestaande gesloten dakvlak door een ingetogen detaillering en maken de zolder geschikt als verblijfsruimte. De nieuwe uitbouw van de woonruimte maakt een riante verbinding met de groene buitenruimte. Er ontstaat een contrast tussen open en dicht en zo wordt het prachtige uitzicht op het bos gekaderd.  In deze opening is een harmonica deur geplaatst waardoor de glaspui in zijn geheel geopend kan worden en het terras verbonden wordt met de woonruimte.

Voor de materialen in het project is zoveel mogelijk gekozen voor circulaire materialen of materialen met een lage milieu-impact. Zo is de isolatie tweedehands en worden de houten terrassen gemaakt van oude havenpalen. De uitbouwen worden in houtskeletbouw gebouwd en bekleed met thermisch verduurzaamd naaldhout. Daarnaast is het gebouw vanuit binnen goed geïsoleerd en energie-efficiënt uitgevoerd om zo in de toekomst autarkisch te kunnen functioneren.

Details

Opdrachtgever

Particulier

Project

aan 't verlaat

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Nikki Bruurs

Categorie

Architectuur, Interieur

Grootte

220

Status

In uitvoering

Ontwerp

2021