Grubbehoeve Banholt

grubbehoeve banholt hout houtbouw woning huis limburg zuid-limburg boerderij verbouwen
trap rond hout circulair staircase wood

Van speerpunten atelier tot meanderende grubbe

Deze van oudsher bestaande carréboerderij in het glooiende landschap van Zuid-Limburg is herbestemd tot woonhuis met atelier, expositieruimte en vakantiewoningen. Op deze unieke locatie in Banholt, waar ooit een atelier waar speerpunten werden gemaakt te vinden was, meandert nu een grubbe over het terrein. 

  • interieur industrieel hout staal beton

  • woonhuis boerderij bouwen kopen binnenplaats fontijn kinderkopjes hout baksteen huis

  • carport hout boerderij duurzaam groen tuin binnenplaats patio

  • hout houtbouw nieuwbouw duurzaam lariks iroko houtkozijn groen transformatie

  • grubbehoeve banholt hout houtbouw woning huis limburg zuid-limburg boerderij verbouwen

  • Interieur boerderij verbouwen huis zuid limburg licht hout beton staal industrieel

  • uitzicht kozijn hout groot woonhuis licht interieur beton hout

  • interieur vide plafond hout houtkozijn uitzicht licht woning huis interieur

  • daklicht koepel daglicht licht van boven beton hout industrieel rond wit interieur huis

  • interieur hout plafond eikenhout beton vloer kunst interieur design

  • interieur staal hout beton design bank kubus licht eikenhout interieur

  • trap hout rond volledig compact interieur wood staircase huis house

  • licht in trappenhuis light hout wood staircade trap

  • doorzicht zichtlijn woonhuis huis bouwen interieur hout staal beton

  • uitzicht woonhuis bouwen huis nieuw hout beton boerderij staal modern

  • hout wit interieur raam raamkozijn beton vloer

  • daglicht koepel rond groot wit woonhuis vloer hout staal banholt grubbehoeve

  • verbouw boederij dakspant dak dakkap zolder hout oud dak constructie

De authentieke vorm van de carré wordt op een hedendaagse manier hersteld door middel van het terugbrengen van de oorspronkelijke ommuring als abstracte houten wand. Deze met houten latten beklede wand begint als gevel van de schuur en loopt via de carport door als wand. De binnenplaats, die op het gebied van vormgeving en maatvoering geïnspireerd is op de ongelijke symmetrie in Japanse zentuinen, komt door deze ingreep weer centraal te staan. Het hoogteverschil dat hier aanwezig is wordt beaccentueerd door het watersysteem.

De traditionele paardenstal met schuur zijn verbouwd tot werkplaats/atelier. Bestaande gevelopeningen zijn hergebruikt, maar er zijn ook grote doorbraken gerealiseerd die het prachtige landschap inkaderen en het daglicht laten binnenstromen. Grenzend aan deze kaders zweven grote terrassen, waaronder het glooiende landschap doorloopt. In het midden van het gebouw is een roestvrijstalen kern geplaatst waarin de keuken, badkamer en het toilet zijn opgenomen. Een tweetal compleet houten ronde trappen verbindt de twee verdiepingen. Het atelier waadt in natuurlijk noorderlicht dat door een grote lichtkoepel in het dak binnenkomt.

Dit project is ontstaan uit liefde voor de omgeving en respect voor de tradities van de plek, waardoor dit een uniek en spraakmakend geheel is geworden.

Details

Opdrachtgever

Prive

Project

Woonhuis en atelier

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder

Adviseurs

Ingenieursbureau Wouters VOF Sittard - Geleen

Aannemer

Laro bouw

Categorie

Architectuur, Interieur

Locatie

Banholt, Limburg, Nederland (Bekijk op de kaart)

Grootte

800 m2

Oplevering

Q1 2016