Open Club Klimmen

sterke landschappelijke zichtlijn

ZOETMULDER heeft samen met Jeanne Dekkers Architectuur, Bureau Verbeek, IMd en Nelissen een integrale ontwerpvisie gepresenteerd voor Open Club Klimmen. Een multifunctionele ontmoetingsplek voor alle bewoners van Klimmen waar onderwijs, zorg, cultuur, sport, ondernemerschap en het verenigingsleven samenkomen. Het geheel is gelegen in het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap op een steenworp afstand van het centrum van Klimmen met zijn karakteristieke kerktoren. In onze visie bestaat een vergaande integratie van stedenbouw, landschap, gebouw en duurzaamheid.

  • Visualisatie door Case Study Homes

  • Visualisatie door Case Study Homes

De relatie tussen Open Club Klimmen en het dorp Klimmen wordt aangezet door een sterke landschappelijke zichtlijn. Deze loopt tussen de kerktoren, het Hart van Open Club Klimmen en het heuvelachtige landschap. De zichtlijn wordt versterkt door een waterlijn die naar beneden stroomt over een traditioneel graftenlandschap. Dit landschap bestaat uit verschillende terrassen waarin parkeren, fietsen, een moestuin en fruitbomen landschappelijk zijn ingepast. Het oude Kerkepad slingert sierlijk over de terrassen en verbindt Open Club Klimmen met het dorpscentrum. Het gebouw beweegt mee met de hoogteverschillen van het landschap en is gedeeltelijk in de grond verzonken. Er ontstaat een gebalanceerd gebouwvolume met respect voor het landschap waar vanaf het graftenlandschap het achterliggende heuvelland zichtbaar blijft. 

Open Club Klimmen is een alzijdig gebouw dat bestaat uit een centraal Hart met drie vleugels die de gemeenschap van alle zijden welkom heet. De vleugels bestaan uit drie clusters: het Kindcentrum, de Sporthal en de Kantine met verenigingsfuncties. De clusters zijn zo geplaatst dat ze verbinding zoeken met bijpassende landschappelijke buitenruimtes, zoals het voorplein, een terras, de sportvelden of omsloten speelplein. De identiteit van de clusters wordt zichtbaar doordat zij elk een herkenbare kop hebben met een schuine kap, hoogteaccent of overstek.

In het Hart komen de verschillende gebruikers samen. Hier bevindt zich de collectieve hoofdentree, de gedeelde functies en een multifunctionele tribunetrap met zicht op het landschap. Het Hart van het gebouw wordt doorkruist door de landschappelijke zichtlijn. Steeds als men zich door het Hart van Open Club Klimmen beweegt komt de zichtlijn richting de kerk en het Limburgse landschap tot leven.

De kleuren en materialen van Open Club Klimmen zijn natuurlijk, duurzaam en lokaal. De gevel, kozijnen en deuren zijn gemaakt van hoge kwaliteit onbehandeld hout. De dakranden en schuine dakbedekking zijn gemaakt van zink. De plint en de gevel van de begane grond zijn gemaakt van lokale Kunradersteen. De open voegen tussen de Kunradersteen gevel bieden ruimte aan hagedissen en insecten en in de hoge dakranden bevinden zich nestkasten voor vogels en vleermuizen. 

Details

Project

Ontwerpvisie Open Club Klimmen

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Özlem Durmaz Can, Nicole Hartmann

Categorie

Architectuur

Ontwerp

2020