Hotel de Botanica

beleving vertaald naar materialisering

Vanuit het opgestelde Programma van Beleving voor het nieuwe hotelgebouw ‘De Botanica’ op Landgoed Huize Bergen te Vught is een totaalconcept ontstaan. Binnen dit concept is de natuurlijke beleving van het landschap doorgetrokken naar de materialisering van het gebouw en het interieur.

Er is hoog ingezet op energiebeheer en duurzaamheid, het hotel is ontworpen volgens het passiefhuis principe. Bijzonder aan het ontwerp is de gebouwschil die doorloopt van gevel tot dak. Deze bekleding bestaat uit een open latten structuur van onbehandeld Siberisch lariks. Deze ranke latten vormen een strak horizontaal gevel patroon. Op de schuine dak-vlakken en op de liftschacht naast de ingang ligt precies ditzelfde latwerk alleen dan verticaal. Diepliggende kozijnen van onbehandeld iroko brengen een mooi ritme in de gevels en sluiten aan de binnenzijde perfect aan op het geïntegreerde raammeubel.

De Botanica bestaat uit drie bouwlagen die in totaal 39 gevarieerde hotelkamers tellen. Er zijn drie type kamers gerealiseerd; de deluxe kamer, de entresol kamer en de dak kamer. De entresol kamers op de derde etage zijn kamers met twee verdiepingen ontworpen met kenmerkende zinken dakkapellen aan de buitenzijde.

Dit project is ontworpen in samenwerking met Jeanne Dekkers Architectuur.

Details

Opdrachtgever

Joannes Bosco Stichting

Project

Botanica hotel - landgoed Huize Bergen

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Wilma Hienstra, Peter Rodenburg

Adviseurs

Tekton bouwmanagement & advies, Promator, Bouwmanagement & advies, Bouwnext, Ingenieurs Bureau Ulehake BV

Aannemer

Bouwgroep Moonen

Categorie

Architectuur

Locatie

Vught, Nederland (Bekijk op de kaart)

Grootte

1500 m2

Status

Opgeleverd, 2017