Transformatie Den Herd

het hart van de gemeenschap

ZOETMULDER heeft, in een team met Architectuur Maken, Nelissen, Van de Laar, Team Sygma en Bremenbouw, een integrale ontwerpvisie gepresenteerd voor het gemeenschapshuis Den Herd in Bladel. Het voormalige Rabobankgebouw aan de Markt wordt getransformeerd tot de centrale ontmoetingsplek van Bladel. Het vernieuwde gebouw wordt een katalysator in de groene centrumvisie van Bladel, maakt een sterke verbinding met de Markt en geeft ruimte aan de bewoners en verenigingen van Bladel.

Den Herd krijgt identiteit aan de Markt. We creëren een uitnodigende uitstraling door de plint te openen. Op de begane grond wordt de naar achter gedrukte gevel gesloopt en de gevellijn naar voren getrokken. We strippen de bakstenen arcades en plaatsen op de nieuwe gevellijn een geheel transparante vliesgevel. Openheid en zichtbaarheid ten top. 

De gevel op de verdieping krijgt een uitgesproken groene identiteit. Als inspiratie worden de lokale leibomen van de traditionele Brabantse boerderij gebruikt. Een groene gevel die los voor de bestaande gevel staat en bescherming biedt tegen de weersinvloeden. De groene gevel van Den Herd is een hoog framewerk met daartussen grote leibomen en diepe plantenbakken op diverse verdiepingen. Het framewerk heeft een multifunctionele en demontabele constructie. En staat geheel los van de bestaande gevel, heeft een balkon met zicht op de Markt en biedt ruimte voor het ophangen van banieren.

Centraal in het bestaande gebouw plaatsen we een nieuw verbindend Hart. Een hoge en lichte ruimte met daarin een demontabel framewerk van trappen en galerijen. Ze verbinden de bestaande gebouwdelen en de zalen van Den Herd in zowel horizontale als verticale richting. Alle bewegingen door het gemeenschapshuis gaan door het Hart. Zo ontstaat een heldere en leesbare ruimtelijke structuur welke wordt begeleid door een heldere grafische stijl en kleurstelling. De Hart ruimte wordt tevens bruikbaar als extra zaal door de multifunctionele tribunetrap.

De grootste toevoeging aan het Rabobankgebouw is de nieuwe Kempenzaal. Een multifunctionele zaal voor 600 tot 800 personen. De grote zaal wordt zowel multifunctioneel als Brabants gezellig. Geschikt voor verschillende doelgroepen: theater, carnaval, rock, klassiek, comedy en fanfare. We combineren een vrijwel vierkante zaal met een vlakke vloer van 20×20 meter met twee verdiepingen aan balkons. De balkons zorgen voor een versterking van de sociale cohesie door het sociale aspect van de zaal, het zien en gezien worden, optimaal te faciliteren. De vlakke vloer, met multifunctionele meubilair opgeslagen in wanden en vloeren, geeft talrijke inrichtingsmogelijkheden en flexibiliteit.

Details

Project

Ontwerpvisie Den Herd

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Edmund Green, Özlem Durmaz Can, Hanyeh Mehdizadeh

Categorie

Architectuur, Interieur

Ontwerp

2020