Monument en B&B Delft

authentieke sfeer verweven met interieur

Het monumentale grachtenpand uit 1916 in Delft, in stijl van de Delftse School, is toe aan een grondige renovatie. De woonkwaliteit wordt door ZOETMULDER naar de 21e eeuw gebracht zonder af te doen aan de authentieke details en sfeerbeleving van het monument. Het ontwerp zorgt voor een intieme en ruimtelijke sfeer met veel licht. Er zijn meerdere nieuwe functies toegevoegd: de oude werkplaats is getransformeerd tot slaapvertrek, er is een ecologische Bed & Breakfast ontworpen en op de eerste etage is een keuken-eetkamer combinatie ontstaan.

De duurzame Bed & Breakfast is ontworpen als een knusse plek, gesitueerd aan de gracht. Op deze plek in het gebouw zat vroeger een aardappelopslag, dit is als thema gebruikt voor het ontwerp van de ruimte. Met name de materialisatie refereert hieraan. Zo wordt er gebruik gemaakt van jute gordijnen en hout van oude kisten als wandafwerking. Originele stuc elementen blijven behouden en zijn opgenomen in het ontwerp. De gesloten garagedeuren worden transparanter gemaakt zodat er zicht op de gracht ontstaat. Binnen de gehele renovatie – en zeker in het ontwerp van de B&B – is specifiek aandacht besteed aan duurzaamheid. Alle materialen die worden toegevoegd hebben een lage milieu-impact of zijn hergebruikt.

In de centrale gang zijn constructieve gietijzeren kolommen in het zicht gekomen die illustratief zijn voor de bouwperiode van het pand. Deze zorgen voor een karakteristiek element en laten de monumentale waarde van het pand zien. De bestaande originele terrazzovloer in de hal wordt op hedendaagse wijze doorgetrokken in de rest van de gang. Door het verbreden van de gang is er ruimte ontstaan voor een fietsenstalling met opbergruimte.

 

Het slaapvertrek aan de achterzijde heeft een open lay-out welke in verbinding staat met de binnenplaats. Het is een lichte ruimte met een inloopkast en werkplek. De scheidingswanden zijn ontworpen als vrijstaande houten meubels zodat het voelt als één ruimte – maar mét verschillende zones. De badkamer bevindt zich in de oude paardenstal zodat de originele plattegrond van de woning herkenbaar blijft. Een oude houten kolom die eerst in een wand zat weggewerkt komt midden in de ruimte te staan als blikvanger.

Op de eerste etage, boven de oude paardenstal, is de hooizolder. Door deze te betrekken bij de woning is een keuken-eetkamer combinatie ontstaan. De keuken loopt in de lengte door in een bankje waardoor de relatief smalle ruimte optimaal gebruikt kan worden. De vloer wordt betegeld in een ruitpatroon. Dit zorgt voor een visuele verkorting van deze lange ruimte en is een knipoog naar de interieur schilderijen van de Delftse schilder Vermeer. Op deze manier wordt de authentieke sfeer verweven met het vernieuwde interieur.

Details

Opdrachtgever

Particulier

Project

Woning en B&B

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Özlem Durmaz Can, Nicole de Wolf

Categorie

Interieur

Grootte

252 m2

Ontwerp

2021