folly zicht zag

omkaderen van onderliggende schoonheid

Het lot slaat toe op 6 augustus 2017. De Julianakerk op Heijplaat, in de haven van Rotterdam, brandt af. ZOETMULDER zag het als een ruimtelijk geschenk, een openbare ruimte: Julianaplein. Een nieuw dorpsplein voor de inwoners van Heijplaat.

Om deze locatie een nieuwe betekenis te geven ontwierpen we een folly, een opzettelijk nutteloze constructie. Een folly die niet bepaald wat je met de ruimte moet doen, maar je uitnodigt voor interactie en het ervaren van de kenmerken van het Julianaplein. De folly bestaat uit een structuur van wanden, eerst open en licht, dan smal, hoog en donker. De folly nodigt je uit en navigeert je door de ruimte. Aan het einde opent de folly zich naar de overgebleven structuur van de afgebrande Julianakerk en omkadert de onderliggende schoonheid van het vuur.

 

De voormalige kerkzaal is van haar gesloten karakter ontdaan. Wat overblijft zijn zwartgeblakerde bakstenen muren met stukken stucwerk, gesmolten steen en vervormde stalen kozijnen. Deze ruwe en beschadigde materialen creëren een surrealistische sfeer en vertellen het verhaal van de kerk. De gekozen materialisatie zoekt een contrast en versterkt de beleving van deze omgeving.

Zicht Zag is ontworpen aan de hand van cradle-to-cradle-principes. Alle onderdelen kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt. De wanden zijn gemaakt van onbehandelde basaltpanelen die cradle-to-cradle-gecertificeerd zijn. De kolommen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd hout, behandeld met een natuurlijk zwart pigment. Na verloop van tijd zal de folly een natuurlijk patina ontwikkelen onder invloed van het weer.

De voormalige Julianakerk is nu eigendom van Nima Morkoç van HUM Design & Development.

Fotografie door Roza Schous.

 

Details

Project

Folly

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Kate Stephenson

Categorie

Architectuur

Locatie

Rotterdam, Nederland (Bekijk op de kaart)

Grootte

18 m2

Status

Opgeleverd, 2019