Opening folly in de kerk

Folly ‘Zicht Zag’ krijgt een tweede leven in de ruïne van de afgebrande Julianakerk in Rotterdam. Tijdens South Explorer Rotterdam op 8, 9 en 10 november 2019 is er een mogelijkheid de locatie te bezoeken, 9 november om 16:00 is een officiële opening.

Tweede kans na de brand
Op 6 augustus 2017 slaat het noodlot toe. De Julianakerk op Heijplaat, Rotterdam, brandt uit. Wat resteert is een leegte omringd door geblakerde muren geflankeerd door de nog fier overeind staande torenspits. Ten eerste een tragedie, de beoogde plannen om de kerk te herbestemmen tot woningen en atelier gaan in rook op. Ten tweede een kans. Hoe dan?

Het plein
De vroegere kerkzaal is ontdaan van zijn gesloten karakter. De dikke bakstenen wanden met resten van stucwerk, gesmolten steen, vervormde stalen kozijnen en asresten omsluiten een nieuwe openbare ruimte; het Julianaplein. De rauwe wanden geven sfeer en vertellen gelijktijdig het verhaal van de kerk. De torenspits duidt de plek aan in het stedelijk weefsel.

Een ruimtelijke gift
We zien het Julianaplein dan ook als een ruimtelijke gift, een openbaar toegankelijke ruimte, die niet voorschrijft wat je er dient te doen maar wel aanknopingspunten geeft om er iets te doen. Tegelijkertijd is de ruimte voldoende afgesloten om een eigen identiteit te verkrijgen. Een nieuw dorpsplein, zonder auto’s, voor de bewoners van Heijplaat. Zo bood het Julianaplein al eerder ruimte aan een filmfestival, een tijdelijk restaurant en verschillende andere evenementen. Als vervolg op deze reeks verandert binnenkort het Julianaplein in een tentoonstellingsruimte. Vanaf 8 november zullen hier twee folly’s tentoongesteld worden: Zicht-Zag en same only more.

Folly’s
Een folly is een opzettelijk nutteloos bouwwerk. Het biedt geen functie maar schept wel verwondering en daardoor een aansporing om te ontdekken. De folly schrijft niet voor wat het is maar geeft wel aanknopingspunten om er iets mee te doen. De folly’s geven zo tijdelijk een nieuwe betekenis aan het Julianaplein.

Zicht-Zag en same only more
Op het Julianaplein staan twee folly’s. De Zicht-Zag, een gevouwen structuur van wanden ontworpen door bureau voor de bouwkunst ZOETMULDER.  En same only more, vier torens ontworpen door Rolf van der Leeuw. Beide folly’s waren eerder te zien op Folly Art Norg 2019 en zijn voor deze expositie herbewerkt om een nieuwe relatie aan te gaan met de afgebrande Julianakerk.

Opening Zaterdag 9 november
Kom het Julianaplein ontdekken en beleef de folly’s op het openingsfeest van ‘’Folly’s op het Julianaplein’’ op zaterdag 9 november vanaf 16:00. Of tijdens South Explorer Rotterdam op 9 en 10 november 2019.