baksteenpatronen met een verhaal
Westerschans 1A is de eerste fase van het nieuwe woon-, werk-en verblijfsgebied dat Jeanne Dekkers Architectuur en ZOETMULDER ontwierpen voor het gehele Westerschans gebied. Dit multifunctionele appartementengebouw bevat een grote supermarkt, winkelruimte en 83 sociale huurwoningen waarvan 13 kadewoningen.
Westerschans 1A is gesitueerd aan de zuidkant van de Westerschans en heeft een alzijdige identiteit. De toren geeft als hoogteaccent langs het kanaal identiteit aan de Westerschans van veraf. Tegelijkertijd zorgt de concentratie van het programma ervoor dat de rest van het gebouw qua hoogte bescheiden blijft. Verschillende geledingen van de gebouwmassa’s delen het volume van het gebouw verder op en geven schaal aan het geheel. Een opening aan de zuidkant biedt een mooie doorkijk richting de binnenstad.
Op de begane grond wordt een nieuw woningtype geïntroduceerd, de kadewoning, hierdoor ontstaat extra levendigheid langs de autovrije kade. Deze kadewoning bestaat uit een woning in een halve beukmaat met twee verdiepingen. Hierdoor zijn er langs de kade maar liefst 13 voordeuren. Aan de kade worden de pilasters op de begane grond beëindigd met een gemetseld zitbankje of plantenbak. Deze ingebouwde inrichtingselementen markeren een semi-private ruimte en stimuleert gebruik en inrichting door de bewoners.
De materialisatie verbindt zowel de gebouwen onderling als de openbare ruimte rondom. De zandgele hoofdmaterialisatie is afgeleid van de zandgele IJsselstenen uit het oude centrum van Goes. Ze vormen een zacht contrast met de grijsbruine kleur van de secundaire elementen zoals hekwerken, kozijnen, beplating en bruine baksteen. De baksteenpatronen op de gevel zijn afgeleid van typisch Zeeuwse stoplap patronen. Op deze geborduurde stoplappen staan gegolfde en hoekige patronen die intuïtief te vertalen zijn in halfsteens baksteenpatronen. Door dit te gebruiken als inspiratie ontstaat er een unieke verbinding met de geschiedenis en identiteit van deze plek.
Westerschans 1A is aangesloten op een bijzonder systeem voor warmte- en koudeopslag, namelijk een ijsbuffer. Deze ijsbuffer bestaat uit een groot bronvat van 15 meter diameter gevuld met ijs in combinatie met zonneluchtcollectoren en pv-cellen op het dak. Door gebruik te maken van kristallisatiewarmte wordt het gebouw verwarmd en gekoeld.
Fotografie door Jeroen Verrecht.