Westerschans 1A Goes

Brick patterns with a story

This multifunctional apartment building contains a large supermarket, retail space, and 83 social rental homes, of which 13 are quay-side houses. Westerschans 1A is the first phase of the urban development integration plan that Jeanne Dekkers Architectuur and ZOETMULDER designed for the entire Westerschans area. The Westerschans area directly borders the historic city centre of Goes, the ring-road, and the water of the Havenkanaal.

  • westerschans goes zoetmulder woningbouw ijsbuffer duurzaam daktuin groendak isometrie 3d model doorsnede baksteen geel zeeuws patroon

  • westerschans goes zoetmulder woningbouw ijsbuffer duurzaam daktuin groendak isometrie 3d model doorsnede baksteen geel zeeuws patroon

  • westerschans goes zoetmulder woningbouw ijsbuffer duurzaam daktuin groendak isometrie 3d model doorsnede baksteen geel zeeuws patroon

  • architect zoetmulder westerschans goes zeeland rws sociale huur woning huis bouwen kanaal diagram water geel baksteen patroon geel brug

  • architect zoetmulder westerschans goes zeeland rws sociale huur woning huis bouwen kanaal water geel baksteen patroon geel brug plattegrond supermarkt albert heijn

  • architect zoetmulder westerschans goes zeeland rws sociale huur woning huis bouwen kanaal water daktuin duurzaam ijsbuffer geel baksteen patroon geel brug

  • architect zoetmulder westerschans goes zeeland rws sociale huur woning huis bouwen kanaal water geel ijsbuffer duurzaam plattegrond solareisbaksteen patroon geel brug

Westerschans 1A is located on the south side of the Westerschans in Goes and has an architectural identity on all sides. The height of the tower gives identity to the Westerschans, recognisable from a distance. In parallel, the concentrated program ensures that the remainder of the building retains a modest height. The building volume is further divided into different sections, giving the appearance of a reduced scale relative to the whole mass. An opening on the south side frames a view of the city centre.

On the ground floor a new housing type is introduced: the quay house. These quay houses consist of a half-width plan across two floors. As a result, there are thirteen front doors along the quay, which encourages inhabitation to break out along the car-free quay. The pilasters on the ground floor are finished with either a brick bench or planter. These built-in furnishings mark a semi-private space for the quay houses, stimulating use by the residents.

 

The materialization connects the buildings to the public space surrounding them. The most prominent material is derived from the sand-yellow IJsselsteen from the old city centre of Goes. They create a soft contrast with the grey-brown colour of the secondary materials, such as the fencing, window frames, cladding and bricks. The brick patterns on the facade are derived from typical regional stoplap patterns. These embroidered patches have geometric patterns that can be intuitively translated to half-brick proportions. Using this as an inspiration creates a unique connection between the history and identity of the Westerschans.

Westerschans 1A is connected to an ice buffer; a special system for hot and cold storage. This ice buffer consists of a large source vessel of 15 meters diameter filled with ice, in combination with solar air collectors and PV cells on the roof. The building is heated and cooled using crystallization heat.

This project is designed in collaboration with Jeanne Dekkers Architectuur.
Photography by Jeroen Verrecht.

 

Details

Client

Beveland Wonen, Marsaki

Project

Westerschans 1A

Team

Advisors

Goudstikker - de Vries, Huygen Installatie Advies, Lievense

Contractor

Van der Poel

Category

Architecture, Urban

Location

Westhavendijk, Goes (Bekijk op de kaart)

Size

12.500 m2

Completion

2020

Design

2020

View also