Westerschans 1B Goes

golvende balkons als integrale ontwerpoplossing

Westerschans 1B wordt gekarakteriseerd door zijn golvende balkons en bevat royale appartementen op een transparante plint met winkelruimte. Dit is de tweede fase van het stedenbouwkundige inpassingsplan dat Jeanne Dekkers Architectuur en ZOETMULDER ontwierpen voor het gehele Westerschans gebied. De Westerschans grenst direct aan het historische centrum van Goes, de Ringbaan en het water van het Havenkanaal.

De stedenbouwkundig bepaalde horizontale uitwerking is doorontwikkeld tot een rondlopende en golvende balustrade. Deze geeft het gebouw een krachtige identiteit binnen het stedenbouwkundige ensemble. De gegolfde balkons hebben zicht over het water aan de oostkant en vangen het zonlicht uit het zuiden in de naar voren stekende punt. Tegelijkertijd geeft de gegolfde punt op de galerij aan de westkant een extra semi-private buitenruimte met avondzon. De gegolfde vorm refereert naar het alom vertegenwoordigde water en de uitkraging rondom zorgt voor passieve zonwering om oververhitting tegen te gaan. Het complexe totaalbeeld is haalbaar gemaakt door één gegolfde mal gespiegeld toe te passen per verdieping. Ook zijn er twee vluchttrappen opgenomen in de golving van de galerij. Zo worden de expressieve balkons een integrale ontwerpoplossing.

Westerschans 1B bevat 29 ruime appartementen verspreid over vier verdiepingen met een gevarieerd woningaanbod. Er zijn zes woningtypes, van standaard appartementen tot luxe penthouses, allemaal gekarakteriseerd door de golvende balkons met een royaal uitzicht over het water. De hoekappartementen hebben aan de kopgevel een extra balkon of terras. En de bovenste verdieping is uitgevoerd met een set-back om de horizontaliteit van het bouwblok te benadrukken. Op de begane grond bevinden zich meerdere winkelunits die zowel verbonden zijn met het hoger gelegen winkelgebied als de lager gelegen kade. Onder het gebouw bevindt zich een half verdiepte parkeerkelder.

Westerschans 1B vormt een belangrijke stedenbouwkundige schakel in de Westerschans. De afgeronde en transparante vormen van de winkelplint verbinden het hoger gelegen winkelgebied met de lager gelegen autoloze kade. Centraal in de plint is een ruime doorgang met zicht naar het water. Hier is de hoofdentree van het appartementengebouw en een hellingbaan naar de kade. Ook langs het gebouw kan het water bereikt worden met brede luie trappen. Aan de kade is langs de gevel van Westerschans 1B ruimte gemaakt voor geïntegreerde plantenbakken met zitjes.

De kleuren en materialen sluiten aan bij de materialisatie van de rest van de Westerschans, zodat er een natuurlijke eenheid ontstaat in het gebied. De zandgele hoofdmaterialisatie is afgeleid van de zandgele IJsselstenen uit het oude centrum van Goes. Deze kleur komt terug in de zandgele hekwerken en zandgele gladde bakstenen. Op de galerij wordt de onderste meter metselwerk uitgevoerd in gele baksteen en de bovenste in bruine baksteen. De gele baksteen ligt visueel achter het golvende gele hekwerk, hierdoor wordt de horizontaliteit van de gevel benadrukt. De bruine baksteen valt juist samen met de schaduw die de balkons op de gevel werpen. Zo wordt een accent gelegd op de dieptewerking van de gevel en de expressieve werking versterkt.

Fotografie door Jeroen Verrecht.

Details

Opdrachtgever

RWS projecten, Marsaki

Project

Westerschans 1B

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder

Adviseurs

Goudstikker - de Vries, Lievense

Aannemer

Van der Poel

Categorie

Architectuur, Stedenbouw

Locatie

Westerschans, Goes (Bekijk op de kaart)

Grootte

5.940 m2

Oplevering

2020