ZOETMULDER heeft in samenwerking met BAM wonen een ontwerpvisie gemaakt voor de Rosmolenbuurt in Zaanstad waarin kleinschalig ontwerp, klimaatbestendigheid en natuur inclusieve maatregelen samenkomen. De nieuwe woningen sluiten naadloos aan op de schaal en karakter van de omliggende bebouwing. Dit wordt bereikt door lage goothoogtes en mansardedaken, aangevuld met metselwerk in warme tinten rood, oranje en bruin, die het geheel visueel verankeren in de buurt.
De woningen geven de Rosmolenbuurt een nieuwe impuls, zowel stedenbouwkundig als sociaal. De basis van het ontwerp wordt gevormd door standaardwoningtypen, versterkt door ‘specials’: woningen met een unieke vorm en levendige baksteendecoratie. Deze specials, geplaatst aan zichtlijnen en straatverbredingen, creëren herkenningspunten die bewoners en bezoekers intuïtief door de wijk leiden. Zijgevels zijn voorzien van extra openingen en nestkasten, en worden omringd door brede heggen en bloeiende planten om de wijk te verlevendigen en ecologische waarde toe te voegen.
In het ontwerp is veel aandacht besteed aan klimaatbestendige maatregelen. Halfverharde straten bevorderen de waterinfiltratie, en oranje dakpannen verminderen hitteopname. De herstructurering van de openbare ruimte zorgt voor meer groen, met natuurlijke straatinrichting en speelplekken onder de bomen van de Leo XIII-straat. Vogelnestkasten en meidoornhagen geïntegreerd in de zijgevels van de ‘specials’ bieden een thuis aan de huismus en de gierzwaluw en creëren een volwaardige habitat. Met deze groene en inclusieve aanpak blijft de Rosmolenbuurt niet alleen duurzaam, maar ook sociaal verbonden en voorbereid op de toekomst.
Voor de Rosmolenbuurt werd gebruik gemaakt van een nieuw prefab houtbouwsysteem van BAM wonen om maatwerk te realiseren. De diverse dakvormen zoals een mansarde, asymmetrisch en plat dak en de unieke decoratieve elementen zoals geïntegreerde zitplaatsen en poorten geven de wijk een menselijke schaal en verbonden karakter. De zorgvuldig gekozen lokale baksteenkleuren en -patronen zorgen voor een lage milieubelasting, terwijl het ontwerp esthetisch aansluit bij de omliggende bebouwing.
Door deze aanpak ontstaat een wijk waarin duurzaamheid, woongenot en natuurinclusiviteit samenkomen tot een veilige en groene woonomgeving voor de toekomst.