zintuiglijk woonconcept flow sense

wonen is (be)leven

Voor BAM Wonen ontwerpen wij een nieuw zintuiglijk woningbouwconcept. Deze woningen zijn, naast snel te realiseren en duurzaam, juist bijzonder omdat de fysieke, geestelijke en sociale gezondheid van bewoners centraal gesteld wordt in het ontwerp. De FLOW SENSE woningen zijn bio-based, damp-open en houtbouw. En zijn ontworpen vanuit vier zintuiglijke belevingsthema’s. Elk thema krijgt zijn eigen unieke zintuiglijke kwaliteiten, ontworpen om te horen, zien, ruiken en voelen. Om de maat en schaal van de ruimte aan de zintuigen te koppelen maken wij gebruik van de maatgebieden die antropoloog Edward T. Hall benoemd. Deze maatgebieden zijn per thema uitgewerkt in zintuiglijke belevingscènes. Zo zijn er scènes voor binnenkomen, koken, tafelen, baden, werken, spelen, etc. Aan de hand van deze scènes zijn vier verschillende themawoningen ontstaan voor dit zintuiglijk woningbouwconcept.

Dit zintuiglijk woningbouwconcept is gelanceerd op de Provada 2022!

De ‘natuurlijk & evenwichtig’ woning komt de natuur zowel binnen als buiten tot zijn recht. Warme getextureerde materialen worden gecombineerd met een enkelvoudig en warm kleurpallet.

De indeling is in balans met een gelijke doorlopende identiteit tussen de ruimtes. De natuur en de activiteiten lopen door van buiten naar binnen. Er is een geconcentreerde frisse geur in verbondenheid met de natuur. En zachte, kleine, geluiden geven rust en een natuurlijk gevoel. Denk aan geluiden van vogels of zacht krakende treden.

De ‘welkom & knus’ woning is intiem en geborgen, tegelijkertijd is de verbinding met buiten open en toegankelijk. De woning voelt compact, zacht en warm.

De materialen zijn warm en meervoudig. Ze zijn gecombineerd met meervoudige rustige kleuren. Geluiden zijn warm, zacht en gedempt. Geuren zijn warm en geconcentreerd. Er zijn verschillende duidelijk afgebakende ruimtes met een eigen veilige identiteit.

De ‘licht & open’ woning heeft veel daglicht en een open verbonden indeling. Veel glas en gladde, harde en strakke materialen gecombineerd met een licht enkelvoudig kleurgebruik met hoge reflectiewaarde.

De klank van de woning wordt bepaald door deze materialisatie en is reflecterend, gematigd en enigszins koel. De geur is fris en natuurlijk, gevoelsmatig verbonden met buiten. De open en ruime indeling heeft een rustige inrichting. Geïntegreerde opslagruimte is daarom belangrijk, net als aanpasbaarheid aan het hoeveelheid inkomend daglicht. Er is uitzicht richting de tuin en de lucht maar geen inzicht vanaf de straat. De woning is een onafhankelijke enclave met privacy en een serene, kalme en rustige sfeer.

De “speels & verrassend” woning heeft een eigenwijze en uitgesproken indeling. De materialisatie is contrastrijk. Warme en zachte materialen worden gecombineerd met harde en gladde materialen

Ze worden verbonden door een uitgesproken meervoudig kleurgebruik. De verschillende ruimtes hebben een eigen identiteit en geven kansen voor verschillend gebruik. Zowel in daglicht, oriëntatie en afmeting. De verbinding tussen de ruimtes is speels. De woning is welkom, blij en actief.

Details

Opdrachtgever

BAM wonen

Project

Flow Sense

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Lianne Klitsie, Ozlem Durmaz

Adviseurs

Jeanne Dekkers, Atto Harsta

Categorie

Architectuur, Interieur, Onderzoek

Status

Voorlopig ontwerp

Ontwerp

2022