Interieur kunstcentrum Radius

identiteit en circulariteit komen samen

ZOETMULDER ontwerpt een circulair interieur voor RADIUS, het nieuwe centrum voor kunst en ecologie in Delft. Dit kunstcentrum is gesitueerd in het waterbassin van een oude watertoren en ons interieurontwerp vindt directe inspiratie in het bijzondere gebouw. Vanaf 8 mei 2022 is RADIUS open voor het publiek. Het bestaande gebouw wordt gebruikt om materialen te oogsten voor het nieuwe interieur. Zo worden betonnen brokstukken van nieuwe doorbraken herbestemd in de balie, boekendisplay en display-elementen. Een oude gietijzeren deksel wordt een baliefront en een stalen waterpijp wordt een poot voor de boekendisplay. Er ontstaat een stoer en herkenbaar interieur passend bij de duurzame en circulaire ambities van RADIUS.

Naast de geoogste materialen kiezen we specifiek voor ‘echte’ materialen die hun textuur tonen, zoals hout, natuursteen, mycelium en staal. Door de nieuwe en geoogste materialen samen te brengen als een collage wordt de gelaagdheid van materialen zichtbaar. Als het ware een geologische doorsnede van de aarde waar je de toevoeging van de mens ziet ten opzichte van de natuur.

De balie in de entreehal bestaat uit een geoogste gietijzeren deksel en een groot betonstuk. Deze worden gecompleteerd met een functionele achterkast in groen gebeitst hout afgetopt met groen marmer uit een restpartij. De boekendisplay, in dezelfde ruimte, bestaat uit een combinatie van een grote geoogste waterpijp met een blad van geoogst beton. In het ondergrondse waterbassin, met een cirkelvormige geometrie, komt de tentoonstellingsruimte. Afgeleid van deze ronding zijn houten bankjes en suppostenzitjes ontworpen die gebeitst zijn in de rood-bruine kleur van de bestaande getextureerde wanden. Van het geoogste beton worden voeten voor digitale schermen gemaakt.

Om rustpunten in de ronde doorloop te creëren worden L-vormige panelen geplaatst. Deze panelen worden uitgevoerd met mycelium, dit duurzame plaatmateriaal gemaakt van schimmels heeft een prachtige gegroeide textuur die aansluit bij de textuur van de bestaande wanden. Daarnaast draagt het mycelium bij aan de akoestische demping in de cirkelvormige tentoonstellingsruimte.

Het ontwerp voor RADIUS wordt een bijzondere herbestemming waar identiteit en circulariteit samenkomen.

Details

Opdrachtgever

RADIUS + Lekkerkerk beheer bv.

Project

Interieur RADIUS

Team

Elise Zoetmulder, Anton Zoetmulder, Nikki Bruurs

Adviseurs

Meubelmaker - Jan Bokma, Klaas Bokma, Architectuur - DP6, Aannemer - Ijzerman bouw en techniek bv.

Categorie

Interieur

Locatie

Delft (Bekijk op de kaart)

Status

2022