Informatiehuisje Staatsbosbeheer

boswachtershuisje als podium voor de natuur

De NatuurTribune geeft een podium aan de natuur! Het ontwerp is een verplaatsbaar informatiehuisje voor de boswachters van Staatsbosbeheer. De trapvorm dient als verzamelpunt en rustpunt voor de bezoekers en geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om uitleg te geven door de boswachter. Aan alle kanten is het gebouw uitnodigend voor haar bezoekers; aan de achterkant door de tribunetrap, aan de voorkant door de grote hoekopening. De hoekopening dient als informatie- en uitgiftebalie en geeft een blik op de warme binnenkant. Het dak van de NatuurTribune geeft een prachtig uitzicht over de omliggende natuur.

Een zonnepaneel op het dak maakt de duurzame werking van de NatuurTribune zichtbaar voor de bezoekers.  De NatuurTribune is in zijn geheel opgebouwd uit duurzame materialen en bevat vier FSC-gecertificeerde houtsoorten uit lokale bossen. Het robuuste exterieur is bekleed met zwart gebrand Douglas hout en is beschermd tegen vocht en rotting door de gebrande toplaag. De draagconstructie is gemaakt van FSC-vurenhout en geïsoleerd met schaapswol. Drie onbewerkte Douglas boomstammen ondersteunen de hoekopening en brengen de natuur letterlijk in het ontvangstgebouw.

De interieurafwerking is gemaakt van warm berkenmultiplex en geeft het interieur flexibel te gebruiken wanden. Er is een composttoilet en een aanrecht met daaronder een hervulbaar waterbassin. Onder het schuine deel van de tribune is een ruime opslag die van binnen en buiten bereikbaar is. De NatuurTribune is opgebouwd op een standaard plateau aanhangwagen van 2,5 meter x 7,5 meter, hierdoor is hij in zijn geheel verrijdbaar en mag, door deze standaard afmetingen, gewoon de openbare weg op.

Elise Zoetmulder en Anton Zoetmulder wonnen met de NatuurTribune de derde prijs bij de Jonge Architecten Prijs in 2017.

Details

Opdrachtgever

Staatsbosbeheer

Project

De NatuurTribune

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Wilma Hienstra

Categorie

Architectuur

Locatie

Wassenaar (Bekijk op de kaart)

Grootte

16,5 m²

Status

Visie ontwerp