Tinyhouse Klimhuis

wonen als sportieve uitdaging

Het klimhuis is een smalle toren waar men klimmend doorheen beweegt. Uitgangspunt is het leven van een klimmer die tijdens zijn klim leeft: hij of zij slaapt bijvoorbeeld in een tentje of hangmat aan de wand. In het klimhuis kan de bewoner zelf omhoog klimmen of zichzelf omhoog takelen en per activiteit een meubel uitklappen. Bij thuiskomst kan er eerst naar het kookniveau geklommen worden, daarna naar het eetniveau, waarna de bewoner zich kan wassen en in bed kan gaan liggen en naar de sterren kijkend in slaap kan vallen.

Het ontwerp is vrij robuust, er is licht van boven en van onderen en de wanden zijn één materiaal, zodat de verticaliteit van het ontwerp benadrukt wordt. Van buiten oogt de toren dus ook vrij gesloten. Het kaveloppervlak hoeft niet veel groter te zijn dan het vloeroppervlak, enige ruimte eromheen kan handig zijn, mocht de bewoner de buitenkant ook als klimwand kunnen gebruiken. De kavelmaat zou dan 4 bij 3,4 meter zijn.

Het klimhuis is zeker geen normaal huis en de bewoner zal daar bij moeten passen. Het concept van het huis is innovatief. In het extreem platte Nederlandse polderlandschap neemt het klimhuis een duidelijke positie in. Het huis gaat uit van de menselijke maat, de plattegrond is 1,4 bij 2m waarin een dubbel bed net past. Door het klim- en uitklapconcept is er geen verkeersruimte nodig, het huis is de verkeersruimte en verblijfsruimte tegelijkertijd. Hoewel het ontwerp vrij simpel en daardoor redelijk betaalbaar is, is het ook vrij extreem en is de realisatie een uitdaging. Toch zal het innovatieve principe van het verticaal bewegen door een toren met uitklapbare elementen zeker goed toepasbaar zijn in tiny houses van de toekomst. Zo is het ontwerp volledig volgens bouwbesluit en zou perfect zijn als een verhuurbare bijzondere overnachtingsplek.

Details

Opdrachtgever

Gemeente Almere

Project

Tiny house

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Wilma Hienstra

Categorie

Architectuur

Locatie

Almere Poort (Bekijk op de kaart)

Grootte

7,2 m2

Status

Visie ontwerp

Ontwerp

Prognose 2017