Ontwerp publieke ruimte Mallorca

stedelijk patroon als verbintenis aan cultuur en historie

In dit stedenbouwkundig ontwerp voor Platja de Palma wordt toerisme met de lokale context verbonden door middel van een levendig bestratingpatroon gebaseerd op de unieke lokale weeftechniek: ‘Roba de Llengües’.

De Mallorcaanse kuststad Platja de Palma wordt jaarlijks overlopen door low-end toerisme. Zonder kennis te nemen van de rijke Mallorcaanse geschiedenis en het prachtige achterland verschalken de toeristen zich aan strand en drank. Hoe integreer je de rijke Mallorcaanse geschiedenis en cultuur in een multifunctionele, samenhangend en levendige straat? Een straat die de toerist verbindt met de lokale bevolking, en tegelijkertijd de kust met het achterland.

ZOETMULDER herontdekte de traditionele ‘Ikat’ weeftechniek en transformeren de expressieve ‘Roba de Llengües’ patronen naar een interactieve stedelijke bestrating! Gedurende vele jaren hebben Mallorcaanse ambachtslieden de traditionele Ikat aangepast naar een geabstraheerd vlam-vormig patroon dat is geïnspireerd op het plaatselijke landschap en de mediterrane kleuren. Door de typische ‘Roba de Llengües’ aan te passen naar een drie-dimensionale bestrating, geeft het betekenis aan de culturele identiteit en wakkert het mogelijkheden aan voor een versterkte relatie tussen lokale activiteiten en het toerisme.

Details

Opdrachtgever

Platja de Palma

Project

Bestratingspatroon

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder

Categorie

Stedenbouw