Middelbare school Schreuder College

een beschermende plattegrond

Ons visie ontwerp voor het VSO Schreuder College brengt een nieuwe stoere identiteit naar Rotterdam Kralingen. De leerlingen van het Schreuder College vormen een kwetsbare groep in onze complexe samenleving en zijn gebaat bij een gebouw waar ze met trots naar toe gaan. Een plek die bescherming en overzicht biedt. 

  • Omarming

  • Drie Domeinen

  • Binnenspeelplaats

  • © Manav Lohia

De functies van de school zijn op een eenvoudige, heldere en leesbare manier geplaatst binnen een omarming. Zoals in de omarmende en beschermende plattegronden van een fort, burcht, bastide of citadel. Hierbij zijn alle functies opgenomen in de (dikke) buitenwanden welke samen een veilige binnenplaats omarmen. De wanden van de burcht beschermen zo de binnenwereld en geven tegelijkertijd een stoere uitstraling naar de buitenwereld.

Rond het centrale buitenspeelplein staan drie duidelijk te onderscheiden bouwvolumes. Deze drie torens herbergen op een organische wijze de drie domeinen. De Ontmoetingstoren met de aula en de docenten, de Praktijktoren met de sporthal en praktijklokalen, en de Theorietoren met alle theorielokalen. Samen omsluiten zij een overzichtelijke buitenruimte. Elk domein heeft zijn eigen entree vanaf de centrale buitenruimte en tegelijkertijd een entree vanaf de centrale aula. Door de loopbruggen tussen de domeinen ontstaat een natuurlijke overgang tussen de domeinen wat de leesbaarheid van de school ten goede komt.

Het hekwerk om de bouwkavel is een integraal onderdeel van het ontwerp. De omarming van de kavel en de gevel van het gebouw vormen samen een eenheid. De materialisatie en textuur van het hekwerk loopt over in de nieuwe huid van de school. Een huid die werkt als filter tussen buiten en binnen. Soms transparant, soms gesloten, altijd identiteitsvol en herkenbaar.

Details

Project

Visie ontwerp Schreuder College

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Özlem Durmaz Can, Edmund Green, Long Yin Kwan

Categorie

Architectuur

Status

Visie ontwerp

Ontwerp

2020