IKC Woerdense Verlaat

Het Woerdense Verlaat, een synoniem verbinding

Voor de gemeente Nieuwkoop maakt ZOETMULDER de winnende visie voor het nieuwe IKC Woerdense Verlaat. Het multifunctionele gebouw wordt het bruisende dorpshart van het Woerdense Verlaat met een basisschool, kinderdagverblijf, sporthal en buurtcentrum. Het is een vriendelijk gebouw met streekeigen vormgeving die is ontleend aan historische schuren: een herkenbaar en karakteristiek element uit de omgeving.

Volgens de beoordelingscommissie een ‘’uitstekende visie die verwoord is met heldere beelden’’ waarin wij ons ‘’erg goed hebben ingeleefd en onderzoek hebben gedaan naar de wensen en het gevoel van het dorp’’. Met als resultaat een gebouwvorm die ‘’uitstekend passend is bij het Woerdense Verlaat’’ met een ‘’centraal punt met daaromheen een plek voor alle gebruikers’’. Ook werd onze duurzame visie met betrekking tot circulair materiaalgebruik gewaardeerd. We zijn natuurlijk trots op deze mooie feedback en zijn inmiddels aan de slag gegaan om deze visie tot een ontwerp te brengen

  • Kaart 1696 Woerdense Verlaat en omgeving (Beeldbank)

  • Lokale schuren (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Dukker, G.J.)

  • Schuurkap (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Dukker, G.J.)

  • Lokale sluis 1983 (RHC Rijnstreek, G. Blom)

Het verlangen naar verbinden staat in onze visie centraal, zowel binnen het dorp als tussen de gebruikers van het IKC. Verbinden heeft namelijk historisch gezien altijd het dorp gevormd. Het Woerdense Verlaat is een dorp in het Groene Hart en is ontstaan rond een belangrijke sluis die het geografische knooppunt vormde tussen verschillende gewesten, provincies en gemeentes. De sluis was de verbindende factor. En nu gaat het verbinden verder; het IKC zal met basisschool De Meent, de sporthal, de buurtvereniging Beatrix en het kinderdagverblijf Polderpret één sociale ontmoetingsplek worden. Om zo de verbondenheid van de bewoners van het Woerdense Verlaat, jong en oud, nog beter te faciliteren.

Het hart van het gebouw, de gemeenschappelijke zaal, brengt de inwoners bij elkaar. Deze staat in samenhang met alle aanwezige functies en is direct zichtbaar en welkom bij aankomst. Door middel van flexibele vouwwanden en -deuren koppelen we de gemeenschapsruimte aan vereniging Beatrix, aan de sporthal en aan de basisschool De Meent. Als de vouwdeuren open gaan ontstaat één vloeiende open ruimte voor feesten en partijen. Hiermee fungeren de flexibele wanden als het ware als sluizen, een metafoor verbonden aan het verhaal van het Woerdense Verlaat. Als de ‘sluizen’ sluiten houden ze geluid, zicht en toegang tegen binnen het gebouw, en kunnen de ruimtes perfect en autonoom hun specifieke functie vervullen. Maar als de ‘sluizen’ opengaan dan gebeurt er iets bijzonders. Er ontstaat één vloeiende doorlopende ruimte. Deze is flexibel te gebruiken voor buurtfeesten, -vieringen en -markten. Zo wordt IKC Woerdense Verlaat een levendig middelpunt voor het dorp.

IKC Woerdense Verlaat krijgt een streekeigen vormgeving, afgeleid van de historische schuren in de regio. Een schuur is niet alleen karakteristiek en herkenbaar in het landschap, het is tevens een uiterst multifunctioneel gebouwtype. Van de vijf participanten van het IKC krijgt ieder zijn eigen ‘schuur’. Vervolgens voegen wij deze vijf ‘schuren’ samen tot één grote ‘buurtschuur’ met de ‘gemeenschapsschuur’ als middelpunt. Zo ontstaat een eenduidig en herkenbaar IKC met karakter en respect voor de lokale architectuur.

We bouwen zo compact mogelijk. Dit doen we door het gebouw aan de west- en zuidzijde in te ‘drukken’ en 200 tot 300m2 van het programma op de verdieping te plaatsen. Deze ruimte winnen we terug in de buitenruimte, zo creëren we ruimte voor een gevarieerd gebruik. Zo komt aan de westzijde een ruim buurtplein met een zonnig en overzichtelijk terras en een jeu de boules baan. Aan de zuidzijde komt een groen, gevarieerd speelplein met natuurlijke materialisatie en een omheinde buitenruimte voor kinderdagverblijf Polderpret. Tot slot ontwierpen wij aan de oostzijde een trapveldje naast de sporthal.

Voor het IKC Woerdense Verlaat gaan we op een lokale manier om met duurzaamheid. We ontwerpen circulair door gebruik te maken van materialen uit het te slopen verenigings- en schoolgebouw. Denk aan houten constructiebalken, houten vloerdelen, bakstenen, oude naambordjes en natuurlijk de oude sluisdeuren. Op deze manier wordt de oude historie op een duurzame manier verwoven met het nieuwe gebouw. Ook bieden we plek voor streekeigen planten, vogels en insecten uit de nabij gelegen Nieuwkoopse Plassen. Dit doen we door nestkasten te integreren in het ontwerp en ruimte te geven voor een groene omgeving.

Details

Opdrachtgever

Gemeente Nieuwkoop

Project

IKC Woerdense Verlaat

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Özlem Durmaz Can, Efrain Fajardo, Guusje Witte

Categorie

Architectuur

Locatie

Woerdense Verlaat (Bekijk op de kaart)

Grootte

1217 m2

Status

Schetsontwerp