IKC Meeroevers

Een wierde toren

ZOETMULDER ontwerpt in samenwerking met Schoots Architecten IKC Meeroevers: een alzijdig, herkenbaar en iconisch kindcentrum in de nieuwste wijk van Meerstad. Het robuuste rode gebouw is zowel hedendaags als tijdloos in uitstraling. Het horizontaal belijnde volume wordt met zijn verticale torenaccent een letterlijke referentiepunt in de wijk. We hebben ons hierbij laten inspireren door de bekende Groningse Bouma-scholen. Verder is de school op een ophoging geplaatst en krijgt zo een prominente positie in de wijk, zoals een oud Wierdedorp. Het hoogteverschil vormt rond de school een uitdagende ruimte voor landschappelijke spel- en leeractiviteiten.

De stedenbouwkundige setting, ontworpen door West 8, vormt zich rond het herkenbare kindcentrum. De toren geeft op het groene dorpsplein markering aan de hoofdentree. Hier worden de activiteiten van IKC Meeroevers zichtbaar door het speelplein, de kookstudio met ontmoetingsruimte en het technieklokaal aan de gevel te plaatsen. Rondom het gebouw zijn verschillende sub-entrees waardoor het gebouw een alzijdige functionaliteit krijgt. De gevels van de onderwijsruimtes zijn afgestemd op de behoefte van de achterliggende functies en de oriëntatie op de zon met zitjes en luifels. Dichtbij wordt de robuuste materialisering in hergebruikte gladde Groninger bakstenen herkenbaar. De horizontale luifels en belijning zijn gemaakt van bio-composiet met daarin de levendige vezeltextuur van vlas.

 

 

IKC Meeroevers wordt een bijzonder duurzaam gebouw. Het door de opdrachtgever gestelde doel, een gebouw dat tenminste 100 jaar blijft staan en daarin verschillende functies kan aannemen, vraagt een specifieke duurzame uitwerking. Wij kiezen voor een robuuste schil van gemetselde baksteen die het gebouw voor zijn levensduur beschermd. Deze gladde Groninger bakstenen zijn hergebruikt en worden lokaal gevonden. Binnenin kiezen we voor een constructie van hout. Deze draagstructuur van hout levert op gebouwniveau de meeste CO²-reductie op omdat dit relatief het meeste materiaal kost. De hoofddraagstructuur bestaat uit gelamineerde kolommen en liggers. Zowel de wanden, vloeren als binnenbladen worden van houtskeletbouw (HSB) gemaakt. Hierdoor ontstaat een uitermate flexibel casco dat eenvoudig herbestemd kan worden tot woningen, buurtcentrum, zorgcentrum of andere toekomstige wijkfunctie. Het binnenblad van de gevel is modulair opgebouwd uit HSB-modules met bio-based vlasisolatie gekweekt op Groningse grond. Zo krijgt het kindcentrum een basis die damp-open, ademend en gezond is. De markante toren draagt bij aan het aantrekken van een grote diversiteit aan vogels, vleermuizen en insecten.

Het gebouw heeft van binnen een driehoekige plattegrond die rationeel is qua constructieve opzet. Door de herhaling van constructieve elementen wordt een duurzame houtbouw constructie betaalbaar en haalbaar. Bij binnenkomst zijn er doorkijkjes naar de verschillende activiteiten in het gebouw, zodat je je direct welkom voelt. Langs een brede boulevard liggen de ontmoetingsruimtes van het kindcentrum geclusterd. De kookstudio, de tribunetrap, de bibliotheek en het speellokaal zijn op laagdrempelige manier aan elkaar verbonden. Op de begane grond liggen langs de gevel alle groepsruimtes van kinderdagverblijf en school. Op de verdieping is een open leerlandschap rond een constructieve houten ‘boom’. Aan de randen zijn de verschillende thuisbasissen van de bovenbouw en concentratie werkplekken. Vides bij de boom en tribunetrap geven speelse doorzichten naar de begane grond. De bovenbouw heeft richting het westen een groot leerterras met twee buitenlokalen. Het leerterras heeft een buitentrap die verbinding maakt met de groene speelomgeving op het maaiveld.

Voor het interieur van het IKC zijn vaste meubels ontworpen voor opslag, garderobe, doorkijkjes en les- en leerplekken. Deze meubels zijn als modules ontworpen die aansluiting vinden op de houtconstructie. Ze vormen multifunctionele wanden die ondersteuning en flexibiliteit geven aan de onderwijsruimtes. Op de begane grond is een doorlopende meubelwand te vinden die het hart verbindt met het kinderdagverblijf en de onderbouw. De meubelwand omsluit de midden-zone waarin alle facilitaire ruimtes, spreekruimtes en toiletten zijn ondergebracht. Op de verdieping vormen de multifunctionele meubelwanden verschillende leerplekken, van groots tot intiem.

IKC Meeroevers vormt met zijn prominente toren en landschappelijke ophoging een icoon voor Meerstad. Het kindcentrum is ontworpen voor een levensduur van 100 jaar en is daarom bijzonder duurzaam met lokaal hergebruikte gevelbakstenen, houtconstructie, zonneschoorsteen en modulaire opbouw van HSB-modules met bio-based houtvezelisolatie. Het interieur wordt ingedeeld door middel van vaste modulaire meubels, voor elke plek specifiek ontworpen, om flexibiliteit te bieden aan het onderwijs van de toekomst.

Details

Opdrachtgever

Gemeente Groningen, VCOG, Bureau Meerstad

Project

IKC Meeroevers

Team

Anton Zoetmulder, Elise Zoetmulder, Özlem Durmaz Can, Efrain Fajardo, Guusje Witte, Sophie de Ridder, Tessa van der Eng, Nienke Hofte, Carlijn de Bruin

Categorie

Architectuur, Interieur

Locatie

Groningen (Bekijk op de kaart)

Grootte

3.400 m² BVO

Status

Voorlopig ontwerp