Tentoonstelling ‘Steef Zoetmulder’ Kunsthal

Vanaf 2 september tot 7 januari 2024 presenteert Kunsthal Rotterdam de fotografie tentoonstelling ‘Steef Zoetmulder’. Fotograaf Steef Zoetmulder, familie van Anton en Elise Zoetmulder, is een sleutelfiguur uit de naoorlogse Nederlandse kunstfotografie en staat bekend om zijn creatieve verbeelding van de alledaagse realiteit. Bijzondere structuren en patronen, benadrukt door onverwachte invalshoeken, belichting en uitsneden, zijn kenmerkend voor zijn werk. Iconische Rotterdamse gebouwen, stillevens, portretten en abstracte composities: ruim vijftig vintage prints, door Zoetmulder zelf vervaardigde afdrukken, worden in de Kunsthal voor het eerst getoond aan publiek.

Steef Zoetmulder is ook bekend om zijn architectuur fotografie. De foto van de etalage op de lijnbaan in Rotterdam vormt één van zijn bekendste werken. Het werk vormt een levendige compositie van zowel een doorzicht als een reflectie op het Rotterdamse straatbeeld waarbij, terwijl je in de etalage kijkt, je mensen in de etalage ziet kijken. Zoetmulder heeft een duidelijke voorliefde voor vorm: hoekige, ronde, harde en zachte vormen, afgezonderd in een detail of met elkaar gecombineerd. Architectuur en stillevens met vazen en glaswerk lenen zich bijzonder voor deze fotografie en komen dan ook veelvuldig in Zoetmulders fotografie voor.

Koop hier je tickets!

  • Steef Zoetmulder, Zelfportret, 1945 Ontwikkelgelatinezilverdruk, 44,5 x 33,1 cm Universitaire Bibliotheken Leiden

  • Lijnbaan Rotterdam, Steef Zoetmulder, 1955-1960, collectie Nederlands Fotomuseum

  • Bouw HBU-gebouw (Erasmushuis), Coolsingel Rotterdam, Steef Zoetmulder, ca. 1939 - Ontwikkelgelatinezilverdruk, 47,5 x 37,5 cm Universitaire Bibliotheken Leiden