Schetsen vanuit het geheugen


Mijn naam is Nicole Hartmann, van maart tot juli heb ik met veel plezier stage gelopen bij ZOETMULDER. Na de zomer ga ik de master Architecture aan de TU Delft beginnen.

Elke dag fiets ik langs de huizen op de foto’s naar het bureau. Deze woningen in de Coendersbuurt zijn zelfbouw huizen en daarom zijn alle gevels zo verschillend in uiterlijk en karakter, geheel naar inzicht van de bewoners en verschillende architecten. De meningen over dit wispelturige rijtje woningen lopen nogal uiteen.

Anton, Elise en ik bedachten een schets challenge: ’s ochtends koos ik één van de huizen uit en nam ik de gevel in me op zonder te stoppen met fietsen. Dezelfde dag probeerde ik die gevel uit het geheugen te schetsen en kleuren. Op weg naar huis nam ik deze foto’s om de schetsen te vergelijken met de echte gevels. Deze gevels waren een leuke uitdaging omdat elke gevel verschilde van de vorige wat betreft maat, stijl, materiaalgebruik en kleur.

Naast oefenen met schetsen was het doel van deze challenge om preciezer te leren kijken en de essentie van een gevel te onthouden en te vangen in een snelle schets. In eerste instantie leken de bijzondere gevels totaal verschillend en lastig te onthouden. Toch bleek er een logische indeling te herkennen. Daardoor zijn veel schetsen redelijk waarheidsgetrouw geworden, ondanks dat ik ze in minder dan een minuut, fietsend bekeken heb.

Leren van mijn weg naar huis!