Vrijdag 9 juli hebben we samen met Architectura et Amicitia een excursie georganiseerd naar de Westerschans in Goes. Het ZOETMULDER team is voor een groot deel aangesloten om de Westerschans in het echt te kunnen aanschouwen. Daarnaast hebben we twee extra stops aan deze excursie toegevoegd, de Mozesbrug in Halsteren en het regiokantoor van Natuurmonumenten in Zierikzee.
Mozesbrug, Halsteren
De dag begon bij Fort de Roovere, waar Ad Kil van RO&AD architecten ons meer vertelde over de geschiedenis van de plek en de door hun ontworpen Mozesbrug en uitkijktoren Pompejus.
RO&AD architecten hebben een volledig houten brug ontworpen, deze ligt als een sleuf in de gracht verzonken en volgt de contouren van het fort. Het water komt tot aan de rand van de brug waardoor bezoekers als ware het fort betreden zoals Mozes door het water liep. Ad: ‘We vonden het eigenlijk vreemd om een brug te maken over een gracht van een verdedigingswerk. Zeker omdat de brug aan de kant moest worden gebouwd, waar van oudsher de vijand werd verwacht.’ De brug is amper zichtbaar vanaf een afstand en laat zien dat een ontwerp geen heftig statement hoeft te maken om een icoon te worden. Een minimale ingreep met veel impact!
Westerschans, Goes
Vervolgens hebben Elise en Anton Zoetmulder ons rondgeleid door zowel Westerschans 1A als Westerschans 1B. Het is een uitnodigend gebied geworden met veel bedrijvigheid aan boten, voorbijgangers en bewoners.
Beide gebouwen zijn nu minimaal een half jaar bewoond en het is mooi om te zien hoe bewoners het eigen maken. De kadewoningen van 1A vormen een gezellig aanzicht, de plantenbakken zijn in gebruik genomen en er zijn zelfs meer bloempotten en zitjes toegevoegd. De semi-private ruimtes, zoals de galerijen bij 1B en de overdekte nisjes bij 1A, zijn in gebruik genomen door de bewoners met stoelen, bankjes en planten. Anton: ‘Het is altijd afwachten hoe dit soort ideeën in de praktijk uitpakken, geweldig dat het werkt!’ Het was tijdens ons bezoek ook zichtbaar dat de gegolfde opbouw van de balkons bij 1B contact tussen buren stimuleert. De balkons verspringen per verdieping waardoor je vanaf je balkon of de galerij contact kan leggen met meerdere buren.
Regiokantoor Natuurmonumenten, Zierikzee
Onze laatste stop bij het regiokantoor van Natuurmonumenten was ook zeker de moeite waard. Het ontwerp van architectenbureau Rink Tilanus is indrukwekkend om te zien terwijl het tegelijkertijd opgaat in haar omgeving. Het natuurgebied voelt heel sereen, het gebouw doet op geen enkele manier afbreuk aan dit gevoel.
De materialisatie van het gebouw is zorgvuldig gekozen, het geheel is uitgevoerd in glasschuimbeton. Met dit beton kan een massieve schil gerealiseerd worden die alle functies vervult: thermisch, constructief en bouwkundig. Om de uitstraling van de wanden en het dak gelijk te houden zijn deze op dezelfde wijze vervaardigd: horizontaal gestort. De glasschuimkorrels komen daardoor met een cementhuid boven drijven wat een grofkorrelig oppervlakte creëert. Deze textuur stimuleert begroeiing en aanslag. In de visie van Rink Tilanus architecten gedraagt dit gebouw zich als een onderdeel van de natuur, als een grote steen in het landschap.
Ter afsluiting hebben we met het hele team gedineerd in Delft. Zo konden degene die overdag niet aanwezig waren toch direct nagenieten van onze verhalen en foto’s!