Zomervakantie vol inspiratie

De zomervakantie is voor ons hét moment om nieuwe projecten in binnen- en buitenland te ontdekken. Ons team is weer naar bijzondere plekken gereisd om architectuur in het echt te beleven. We konden weer voelen aan muren, om hoekjes kijken en de sfeer ter plaatse in ons opnemen. Een greep uit onze inspiratie:

Özlem Durmaz Can is afgereisd naar buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Een echte Bossche-school klassieker ontworpen door Jan de Jong in 1966. Het sobere gebouw kwam goed tot zijn recht in contrast met de moderne tentoonstelling over technologie, ‘Robots in Captivity’. Daarnaast was het een prachtig moment voor een wandeling door de tuin, alles stond in bloei en het is een heerlijke groene plek om te onthaasten!

In Zwitserland ging Elise Zoetmulder langs bij twee kapellen ontworpen door Mario Botta. Kapel Santa Maria degli Angeli op de Monte Tamaro uit 1992 en Kapel San Giovanni Battista in Mogno uit 1996. Hoewel de kapellen in schaal en vorm redelijk op elkaar lijken, is de beleving totaal anders. De rondom geplaatste plastic speeltoestellen en rodelbanen van de Monte Tamaro doen afbreuk aan de beleving, hoe spannend in vorm en gelaagdheid de Santa Maria degli Angeli kapel ook is. Het weergaloze uitzicht in combinatie met de intuïtieve routing van het gebouw maakt gelukkig veel goed! Bij de andere kapel in Mogno arriveer je via een slingerende weg door een kloof met meerdere natuursteengroeven. Heel passend, want deze fotogenieke kapel is volledig opgetrokken uit een zwart-wit patroon van graniet en marmer. Van buiten geeft het gebouw een gesloten gevoel, maar van binnen opent het zich naar boven waardoor het licht speels samenvalt met het gestreepte patroon.

Tim Reekers was in Groningen bij Wall House 2 van John Hejduk. Een postmodernistisch gebouw dat is gebouwd na de dood van de architect in 2000. Hejduk had duidelijk een fascinatie met wanden en het maken van overgangen tussen verschillende ruimtes in een gebouw. Het gebouw zorgt ervoor dat wanneer je thuis bent, je de buitenwereld en het dagelijkse leven ver achter je laat middels de 23 meter lange gang. Het visualiseert tevens heel mooi de verschillende functies in een woning door deze allemaal in losse volumes te verdelen en verschillende kleuren te geven.

Aan de andere kant van Nederland stuitte Anton Zoetmulder tijdens een mountainbiketocht op een bijzondere vondst in Moerdijk: een voetbalveld in een oude kerk! Een unieke herbestemming waarbij de kerk nog steeds fungeert als hart van het dorp en zo het collectief geheugen van het dorpshart intact houdt. Ook bezocht hij een eigenzinnige toren: de uitkijktoren van Komaan! Architecten in de Kalmthoutse Heide met daarin geïntegreerde nestkasten.

Wij gaan weer aan de slag na een zomervakantie vol inspiratie!