Workshop Omgevingskwaliteit

Ons onderzoek naar zintuiglijke beleving en schaalgebieden hebben we toegepast in een workshop over omgevingskwaliteit.

Op uitnodiging van Netwerk Jong Leefomgeving en JongFRK gaf ZOETMULDER afgelopen april een workshop over omgevingskwaliteit aan jonge bouwprofessionals, ambtenaren, ruimtelijk adviseurs en stedenbouwkundigen! Vanuit de visie van ZOETMULDER en ons onderzoek naar schaalgebieden hebben we bijgedragen aan de centrale onderzoeksvraag: ‘’Hoe organiseren we omgevingskwaliteit in de nieuwe omgevingswet?’’

De casus

De workshop bestaat uit een ontwerpspel waar een casus vanuit verschillende schaalgebieden benaderd wordt. In een groep wordt voor de casus de randvoorwaarden voor omgevingskwaliteit bepaald. Voor het ontwerpspel bedachten wij een prikkelende casus; het verdwijnen van de kerktoren van de Nieuwe Kerk in Delft. Wat zou er op deze plek moeten komen? En hoe kan de kwaliteit hiervan getoetst worden in de nieuwe omgevingswet?

Notre-Dame

De casus veranderde ineens van een fictieve naar een relevante opgave, door de tragische brand in de Notre-Dame. Iets wat de workshop kracht en relevantie bijzet.

Niet lullen, maar schetsen

De motto van de workshop is: ‘Niet lullen, maar schetsen’. In een spel-achtige setting worden deelnemers aangezet om creatief te denken. Hiervoor hebben wij een aantal kaders geschept waarin ‘gespeeld’ wordt. Regel één: Er mag alleen gepraat worden als er iets is of wordt getekend. Dit zorgt voor een levendige discussie over omgevingskwaliteit die direct visueel gemaakt wordt.

De schaalgebieden

De deelnemers worden meegenomen in verschillende rondes; deze rondes staan gelijk aan de schaalgebieden: Veraf, Openbaar, Publiek/Sociaal en Intiem/Persoonlijk. Door de discussie over omgevingskwaliteit te focussen op een bepaald schaalgebied wordt denken over beleving en kwaliteit gestimuleerd. Zo wordt er gezamenlijk naar één doel toegewerkt; de beste omgevingskwaliteit voor deze plek in de stad.

Er werd zeer positief gereageerd met het werken vanuit schaalgebieden. Het werd zo duidelijk dat sommige belangen niet relevant waren voor bepaalde ingrepen en andere juist wel. Ook was het opvallend te zien dat een gesprek zich vormt rondom de schets. Benieuwd naar de andere resultaten? Lees hier het volledige verslag.