School voor Merwede

Scholen zijn een van onze specialiteiten! Afgelopen jaar hebben we een ontwerpvisie gepresenteerd voor de Agoraschool voor primair onderwijs in Merwede, Utrecht. Samen met het ontwerpteam met Rijnboutt, DGMR, Valstar-Simonis, IMD en VGG hebben we een integraal schoolontwerp ontwikkeld.

Duurzaamheid is integraal onderdeel van het ontwerp. De constructie en gevelafwerking worden van hout, we gebruiken bio-based materialen en passen natuur inclusieve maatregelen toe. De school is herkenbaar binnen de hoogstedelijke wijk Merwede en maakt een laagdrempelige verbinding met plein, park en binnentuin door grote gebogen vensters. In de school wordt de open leeromgeving van het Agora-onderwijsconcept flexibel vormgegeven en is zo groot mogelijk. Dit doen wij door de drie verdiepingen van de school te verbinden met een drie-dimensionale getrapte Agora. Deze fungeert als uitdagende en multifunctionele leer-, speel- en ontmoetingsruimte. De getrapte vorm is ook zichtbaar in de gevel en verbindt het onderwijs met de stad en het park.

Het gebouw bevat zowel het Agora-onderwijs als een sporthal, een interne fietsenstalling en biedt tijdelijk ruimte aan een tweede onderwijsinstelling. Het wordt een gezonde school aan de hand van het Frisse Scholen Label en op het dak komt een groen leerlandschap met moestuinen, nestkasten en bloementuin. Om het gebouw flexibel te maken voor directe en toekomstige verandering hebben we een hybride constructieve opbouw bedacht bestaande uit houten kolommen met daarop verzonken stalen hoed-liggers met demontabel gemonteerde kanaalplaatvloeren. We combineren hiermee duurzaamheid met flexibiliteit en bouwfysische en akoestische kwaliteit. En ontstaat er een vriendelijke en uitdagende school klaar voor de toekomst!