In de laatste editie van FORUM ‘de Tuin’ zijn zowel een artikel van Elise Zoetmulder als van Anton Zoetmulder gepubliceerd over de beleving en mogelijkheden van de tuin in een stedelijke omgeving. Deze publicaties zijn in lijn met het doorlopend onderzoek dat we binnen ZOETMULDER doen naar tuinieren in hoge dichtheid woongebouwen.
De concrete aanleiding hiervoor is de realisatie dat vrijwel geen enkele hedendaagse groene woontoren in Nederland de mogelijkheid biedt van tuinieren. Deze torens hebben namelijk een beheercontract bij een externe partij, zo wordt de natuur gedegradeerd tot zichtgroen, met een afstandelijke houding tussen bewoner en natuur tot gevolg. Wij vinden juist de sociale handeling van het wroeten in de tuin belangrijk. Groen zien sterven en groeien, verantwoordelijkheid dragen en zorgen voor de tuin. Dit laat de betrokkenheid van mens met natuur zien en juist dit zou een missing-link kunnen zijn in de hedendaagse stedelijke omgeving.
Elise schrijft met haar artikel ‘Balkon: Dromen van zoete rozen tuinieren als wooncultuur’ over de mogelijkheden in het bovengronds tuinieren. Ze schrijft over het balkon van Dominique. Een compact balkon met een dusdanige gelaagdheid en omarmende groene sfeer dat de plantbeleving volstaat als die van een tuin. Het scheppen van de mogelijkheid om te kunnen tuinieren op het eigen tuinbalkon biedt een interactie die essentieel is om de kloof tussen mens en natuur te verzachten.
Anton schrijft in zijn artikel ‘Renaudie: Een terras als synoniem voor vrijheid’ over de Franse architect Jean Renaudie. Een architect die in de jaren 70 ontwierp aan een architectuur die diepgeworteld was in een idealistisch communistisch wereldbeeld waarin de tuin een belangrijke rol speelde. Aan de hand van het project ‘Jean-Baptiste Clément’ wordt beschreven hoe groene terrassen zich manifesteren binnen een hoekige architectuurtaal. De initiële leegheid van Renaudie’s terrassen geeft ruimte aan haar bewoners voor ontdekking, het onverwachte, complexiteit, diversiteit en een zoektocht naar hun eigen identiteit.
Bekijk het hele artikel onderaan deze pagina of in de print publicatie van FORUM april 2023 ‘De Tuin’!
Of bestel via de website van Architectura et Amitia de laatste editie.